Zaštićeni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi

Stanovnici Varaždinske županije čuvaju dugogodišnju tradiciju proizvodnje domaćih proizvoda/ jela pri čemu bogatstvo okusa i ukusa predstavlja plod truda i rada uz korištenje znanja obogaćenih specifičnim povijesnogeografskim uvjetima prostora. Posebnost upravo takvih tradicionalnih proizvoda otkrili su ponajprije kao gostoljubivi domaćini, koji su oduvijek nastojali dati više dragom gostu koji bi sjedao za njihov stol. Takve su želje i nastojanja srećom sačuvali kroz dugogodišnji povijesni razvoj i pretočili u nešto više i bolje nego je zapravo propisano pravilima i propisima.

Tako su danas tradicionalni proizvodi redovito proizvodi vrhunske kvalitete i dodane vrijednosti, kako zbog bolje kakvoće sirovine, tako i zbog korištenja tradicionalnih tehnoloških postupaka. Stoga budućnost ovih jedinstvenih proizvoda nije samo u njihovoj zaštiti, već upravo u prenošenju znanja i vještina, odnosno naslijeđene tradicije s koljena na koljeno. Upravo zato Varaždinska županija na različite načine pomaže razvoj poljoprivrede te sustavno radi na zaštiti tradicionalnih proizvoda, u čemu je uostalom i najdalje odmakla.

U varaždinskoj županiji danas je zaštićeno čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda: varaždinsko zelje, vidovečki gibanik, meso zagorskog purana, ludbeški rozetlin, varaždinski klipić, trnovečka makovnjača, purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, kučanski koščičjak, varaždinsko bučino ulje, varaždinski medenjaci, domaća prirodna medena rakija i vabučin.

U varaždinskoj županiji danas je zaštićeno čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda: varaždinsko zelje, vidovečki gibanik, meso zagorskog purana, ludbeški rozetlin, varaždinski klipić, trnovečka makovnjača, purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, kučanski koščičjak, varaždinsko bučino ulje, varaždinski medenjaci, domaća prirodna medena rakija i vabučin.

Varaždinsko zelje

Znate li možda tko ima srce u glavi? Dokazani lijek za srce, dušu i tijelo više ne morate tražiti tako daleko. Širokim plodnim poljima varaždinskog kraja ponosno se uzdižu zelene glavice najukusnijeg Varaždinskog zelja.

Trnovečka makovnjača

Ugledate li crne točkice kako veselo poskakuju međusobno se igrajući na pravom ste mjestu. Trnovečka makovnjača pokušava zauzeti svoje zasluženo mjesto na našim stolovima i ponovno doći na prijestolje tradicionalnih varaždinskih slastica.

Varaždinsko bučino ulje

Savršena mirisa, tamne boje, visoka sjaja, božanstvena okusa. Najbolji dio svake salate i svakog predjela. Najvažniji završni dodir, točka na i. Sve to jest upravo varaždinsko bučino ulje.

Zagorski puran

Ako ste se slučajno zapitali tko je gazda u selima varaždinskog kraja, više ne morate. Ponosni čuvar svakog sela i brežuljaka naše županije zagorski je puran z varaždinskih brega, ili njegov blizak brat blizanac – purek z bednje. Svojim gustim perjem i resicama žarkocrvene boje ponosno šeće dvorištem visoko uzdignute glave i jasno daje odgovor na postavljeno pitanje.

Varaždinski klipič

Jutarnja kava može biti još bolja. Ako se pitate kako, slobodno provjerite i sami. Zlatne boje izvana, a iznutra bijel i savršeno rahlo uzrastao. Ali pazite, samo je jedan klipič, ostalo su peciva ili slanci.

Varaždinski medenjaci

Mekani ko’ duša, slatki kao šećer. Želite li nekog osvojiti savršenom slasticom s najfinijim okusom nećete pogriješiti. Najbolje stvari zapravo su uvijek ispred nosa. Često je to upravo tradicija, ono što je već stoljećima provjereno. Medenjaci to dokazuju već više od tisuću godina.

Domaća prirodna medena rakija

Ni najsnažnija ljubav ne može pružiti toliku toplinu iznutra kao zaštićena domaća prirodna medena rakija. Brižno spremljena, sa savršenim omjerom domaćeg meda idealan je početak svake gozbe i opuštenog druženja.

Vabučin

Miris domaćeg kruha i jutarnje sunce koje sramežljivo proviruje kroz prozore. Opis je to savršenog jutra. A vabučin već spremno čeka da upotpuni doživljaj. Najsavršeniji je to namaz od najboljih bučinih koštica. Ako već niste, kušajte svakako. Svakog jutra.

Kučanski koščičjak

Gdje je nestala heljda? Spretno se samljela u brašno kako bi mogla biti osnova savršenog jela od hajdine i bučinog ulja. Ako se poželite vratiti u prošlost, u vremena kada su naše bake naporno radile na poljima, najbolje što možete učiniti jest probati ovaj, također, zaštićeni proizvod. Kučanski koščičjak tradicionalno se blagovao za ručak na Badnjak jer je bezmesan i bez namirnica životinjskog podrijetla.

Ludbreški rozetlin

Šarenih boja, razigrana duha, opojna mirisa i oku ugodna atmosfera može se postići jedinstvenim cvijećem. Da nije samo hrana ono što vrijedi u varaždinskom kraju, dokazuje i mirisno cvijeće koje krasi okućnice diljem kraja. Sve su to naši cvjetovi koji ponosno nose zaštićenu oznaku „Ludbreški rozetlin“ i ponos su svakog balkona.

Vidovečki gibanik

Ako želite probati baš pravi zagorski kolač, s vidovečkim gibanikom nećete pogriješiti.
Spoj tradicije onih autohtonih proizvoda varaždinskih polja, savršen omjer pšeničnog i
hajdinog brašna, marljive i spretne ruke koje će zamijesiti tijesto do idealne teksture te
ukusan nadjev recept su za potpun gastronomski užitak.