MEĐUNARODNA IZLOŽBA BUČINIH ULJA ALPE ADRIA I 8. IZLOŽBA BUČINIH ULJA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE

Varaždinska županija uz Međimursku županiju, Krapinsko zagorsku, Zagrebačku županiju te Grad Zagreb organizira 8. Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske na kojoj se ocjenjuju rafinirana i nerafinirana bučina ulja. Ove godine cilj je bio uključiti i izlagače iz inozemstva, pogotovo iz država s kojima dijelimo sličnu kulturnu povijest (Slovenija, Austrija, Mađarska), dakle država alpsko-jadranskog područja, te će se uz postojeću hrvatsku organizirati i 1. Međunarodna izložba bučinog ulja ALPE-ADRIA.

Želja nam je da ova međunarodna izložba postane tradicionalni događaj, u kojem će se iz godine u godinu bučino ulje i proizvodi od njega postati marketinški prepoznati i da će razmjena iskustva sudionika biti temelj za poboljšanje kvalitete bučinog ulja.

Bučino ulje danas je prepoznatljiva sastavnica tradicionalne kuhinje sjeverozapadne Hrvatske, a svestrana primjena i sam način njegove uporabe dio su bogatog srednjoeuropskog gastronomskog naslijeđa.

Cilj je da prva asocijacija na bučino ulje bude Varaždinska županija, baš kao što je prva asocijacija na maslinovo ulje Istra ili Dalmacija što je posebno važno za turističku prepoznatljivost naše Županije.

Za oplemenjivanje naših usluga koje pružamo kroz razne gastroponude te na taj način i direktno utječemo na naš turizam važno je da na što je moguće više načina prezentiramo naše crno zlato.

Unatrag godinu dana Turistička zajednica maksimalno se uključila u brendiranje bučinog ulja pa su se tako naši vrijedni restorani u Okusima varaždinskog kraja koji su trajali dva tjedna od sredine travnja do početka svibnjauključili sa ponudom jela od buče u svom meniju, a izdana je i prva kuharica s 24 jela od buče koja je odlično prihvaćena od strane naših građana a vjerujem da će biti poticaj i svim građanima Republike Hrvatske da isprobaju naša tradicionalna jela.

Na ovaj način svakako se obogaćuje turistička ponuda naše Županije, imamo ukupno 136 uzoraka, a ova izložba je odlična prilika za promociju Varaždinske županije, poglavito što se izložba održava u samome sjedištu Županije, prekrasnoj palači.

Svjesni smo činjenice da baštinimo izrazito dugu tradiciju, u proizvodnji i upotrebi bučinog ulja, jer se radi o proizvodu koji je srastao sa svojim žiteljima.

ŽIVIMO U VREMENU VELIKIH GLOBALNIH PROMJENA I INTEGRACIJA KOJE DOVODE U PRVI PLAN PITANJE KAKO U TOJ GLOBALIZACIJI ZAŠTITITI I OČUVATI NACIONALNI, REGIONALNI I LOKALNI IDENTITET.

Gastronomija je pri tom nezaobilazan sastojak zadaća usmjerenih ka očuvanju tradicionalnih nacionalnih vrijednosti. Ona je dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, bitna sastavnica turističke ponude određenog prostora, a naša Županija se može podičiti vrhunskom gastronomijom.

U UNIFORMIRANOM SVIJETU FAST-FOOD-A, MC DONALDSA I COCA-COLE, SVE VIŠE JAČA SVIJEST DA JE NAJZANIMLJIVIJE ONO ŠTO JE RAZLIČITO, A RAZLIČITO JE, NEMA SUMNJE ONO ŠTO JE LOKALNO, IZVORNO, TRADICIJSKO. ODNOSI SE TO SVAKAKO I NA OKUSE I MIRISE REGIONALNIH I LOKALNIH KUHINJA KOJI SE SVE IZRAŽENIJE ISTIČU KAO VRIJEDNOSTI I KVALITETA TURISTIČKE PONUDE.

I upravo ove činjenice te već provedene aktivnosti na očuvanju, istraživanju i prezentaciji varaždinskih tradicijskih jela, daju poticaj potrebi daljnjeg sustavnog razvoja turističke ponude u području kulinarskog naslijeđa i gastronomije.
Sadržajno unapređenje ukupne turističke ponude naše županije poticanjem ponude tradicijskih regionalno-lokalnih jela spravljenih od lokalnih proizvođača garantiraju prepoznatljivost i dodanu vrijednost našem turizmu na širem turističkom tržištu. Osim tradicionalnih jela i proizvoda od buče, ovaj proizvod omogućava razvoj suvremenih kulinarskih kreacija temeljenih na tradiciji.

JEDAN OD GLAVNIH POKRETAČA TURISTA U OVOME STOLJEĆU UPRAVO JE GASTRONOMIJA. ZBOG TOGA ĆE BRENDIRANJE VARAŽDINSKE BUČE I PROIZVODA OD NJE STVORITI TEMELJ ENOGASTRONOMSKE PREPOZNATLJIVOST NAŠE ŽUPANIJE TE U KONCENTRIČNIM KRUGOVIMA UKLJUČIVATI I OBOGAĆIVATI I DRUGE PROIZVODE POPUT ZELJA, KLIPIČA, SIREVA, DIVLJAČI I OSTALIH POSEBNOSTI NAŠEG KRAJA.

Varaždinska županija ima ogromne potencijale u turizmu koji bi joj zasigurno osigurali jednu od vodećih pozicija kada je u pitanju kontinentalni turizam.